Όπου σταματάει η λογική, ξεκινάει η ελληνική πραγματικότητα.

H πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι ίσως το πιο αγαπημένο θέμα των δημοσιογράφων στη χώρα μας. Ελάχιστους μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έγινε ένα από τα κύρια θέματα της πολιτικής ατζέντας και παραμένει βασικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι πρόωρες εκλογές μπορούν να προκληθούν, είτε με απώλεια της δεδηλωμένης, είτε με απόφαση του πρωθυπουργού. Τα τελευταία χρόνια που η χώρα βρίσκεται υπό το καθεστώς «μνημονίων» είναι σύνηθες οι κυβερνήσεις να διαρρέουν σενάρια εκλογών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ώστε να κρατούν συμπαγείς τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και να ψηφίζονται τα επώδυνα μέτρα.
Αρκετές φορές πάλι οι “μνημονιακές” κυβερνήσεις νομίζουν ότι με την απειλή εκλογών μπορούν να κερδίσουν κάποια πλεονεκτήματα στη διαπραγμάτευση με τους ξένους. Την τακτική αυτή ακολουθεί κατά κόρον και η παρούσα κυβέρνηση, αν και μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά αντίθετα οδήγησε σε εκτεταμένες υποχωρήσεις.
tsipras-mitsotakis-vouli-mazi-708Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή είναι τα ακόλουθα:

  1. Η πολιτική του ΔΝΤ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις θέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Οπότε, μέχρι αυτές να διευκρινιστούν, όλοι οι “παίκτες”(οι θεσμοί) θα είναι σε αναμονή.
  2. Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αρνητικές για την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα.
  3. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2016 έχουν αρχίσει να πιέζουν τους πολίτες και να επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης.
  4. Δεν έχει διαμορφωθεί κλίμα ακραίας πόλωσης, υπό το οποίο συνήθως γίνονται οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα.
  5. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, να φτάσει δηλαδή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον Απρίλιο, όπου θα αρχίσουν να διεξάγονται οι εκλογές στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, υπολογίζοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί μια αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων.

Ο πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο να προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την παρούσα πολύ αρνητική συγκυρία, ελπίζοντας σε μια ανάκαμψη της οικονομίας και στη διαμόρφωση καλύτερων πολιτικών προϋποθέσεων για τον ίδιο και το κόμμα του. Τούτων δοθέντων, η πιθανότητα εκλογών το 2017 είναι μικρή, αλλά, επειδή όπου σταματάει η λογική, ξεκινάει η ελληνική πραγματικότητα, τίποτα δεν αποκλείεται.

Δημοσιεύτηκε την 20 Ιανουαρίου 2017 στο zougla.gr (http://www.zougla.gr/politiki/article/to-2017-ine-i-oxi-etos-proris-prosfigis-stis-kalpes )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s